Blog

blog banner 3
De Enterprise Europe Network blog

Welkom op de blog van Enterprise Europe Network Vlaanderen! Dit is de plek waar we kennis delen vanuit 's werelds grootste ondersteuningsnetwerk voor kleine en middelgrote ondernemingen met internationale ambities. Onze bloggers zijn onze eigen adviseurs of experten van het Agentschap Innoveren & Ondernemen en Flanders Investment & Trade. Houd deze ruimte in de gaten voor ideeën, inzichten, evenementen en kansen die kleine bedrijven kunnen helpen om internationaal te innoveren en te groeien.

Grenzeloos netwerken en bijleren over internationalisering: dit was Peers4Growth International

Start-ups en scale-ups met ambities die verder reiken dan hun landsgrenzen, stuiten vaak op allerhande uitdagingen. Om hen te helpen andere Europese markten te betreden, organiseerde Enterprise Europe Netwerk op 13, 14 en 15 juni opnieuw het peer learning-event Peers4Growth International. Tijdens deze vierde editie kwamen beloftevolle ondernemers uit Vlaanderen, Valencia, Noordrijn-Westfalen, de Abruzzen en Nederland samen om van elkaar en experts te leren.
 

Plaats van afspraak: Bochum, Duitsland

De vijftien ondernemers (drie uit elke regio) ontmoetten elkaar in de stad Bochum in het Duitse Ruhrgebied. Zo konden ze een graantje meepikken van het grootschalige b2b-netwerkevent ruhrSUMMIT, dat – niet toevallig – in hetzelfde weekend plaatsvond.

foto Hajar Zamouri

 

Waarom het zo waardevol is om als ondernemer te leren van ‘peers’ of andere ondernemers? We vroegen het aan Hajar Zamouri, adviseur bij Enterprise Europe Network Vlaanderen.

Lees hier het volledige interview of bekijk de reportage.

Gepubliceerd op 4 augustus 2022

 

Vlaanderen en Europa steunen kmo’s bij bescherming intellectuele eigendom

Auteursrechten kennen we allemaal. Maar had je ook al gehoord van het octrooirecht, merkenrecht en het tekeningen- en modellenrecht? Als je gaat ondernemen, lokaal of internationaal, moet je weten waar je aan begint. Want zelf hou je toch graag het recht op je creatie, merk of product?

podcast 1Lees hier het interview met Tineke Van Hoey, juriste bij het Benelux-bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP), en Annemie Hautekiet, IP-adviseur bij Enterprise Europe Network Vlaanderen en Ines De Backer van The Belgian Chocolate Factory.

Gepubliceerd op 2 mei 2022

Enterprise Europe Network Vlaanderen slaat brug tussen Vlaamse kmo’s en Europa

De Europese wetgeving bemoeilijkt soms onbewust de kmo-bedrijfsvoering. Daarom riep de Europese Commissie het kmo-feedback-initiatief in het leven. Het doel? Een wetgeving die rekening houdt met de praktijkervaringen van kmo’s die dagelijks met de EU-regels in aanraking komen. Enterprise Europe Network Vlaanderen speelt een cruciale rol in het capteren van die kmo-feedback

Het EU-beleid aftoetsen aan de dagelijkse realiteit van kmo’s, daar zet Enterprise Europe Network Vlaanderen zich voor in. 

Lutgart Spaepen“We kregen het mandaat van de Europese Commissie om de dialoog tussen beide actoren te faciliteren en kmo-feedback te verzamelen”, zegt Lutgart Spaepen, consortiumleider bij Enterprise Europe Network Vlaanderen. “Zo willen we de brugfiguur zijn tussen de Vlaamse kmo’s en de Europese wetgeving.” 

Lees hier het volledige interview

Gepubliceerd op 2 maart 2022.

Opnieuw succesvolle matchmaking op “Life on Chip” 2022!
foto Anne Depre

Door Anne Depré, adviseur Enterprise Europe Network Vlaanderen

Gepubliceerd op 1 maart 2022

 


De vierde editie van de conferentie “Life-on-Chip - Initiating Convergence in Health Technologies” lokte deze keer meer dan 300 deelnemers. Deelnemen kon zowel fysiek als online. Ook dit jaar konden de deelnemers rekenen op tal van interessante workshops, gastsprekers én matchmaking.

Welke technologieën kwamen aan bod?

De conferentie stond in het teken van innovaties in de life sciences en kruisbestuivingen met andere technologieën zoals micro- en nanotechnologie, artificiële intelligentie, robotica, nieuwe productietechnologieën en big data. Deze technologieën hebben in elke bedrijfssector grote gevolgen,  maar hebben misschien wel de grootste impact op de health en life sciences. In combinatie met steeds verder groeiende biologische inzichten en ontdekkingen, leidt dit tot innovaties die onze gezondheidszorg drastisch kunnen veranderen.

Hoe groot was het succes van het matchmaking event?

Tijdens de ‘Life-on-Chip’ conferentie organiseerde het Enterprise Europe Netwerk Vlaanderen een matchmaking event. Doel: bedrijven, kenniscentra én pioniers in dit domein stimuleren tot samenwerking om te komen tot nieuw cross-over oplossingen in de zorg.  We noteerden 343 afspraken tussen bedrijven, uit 33 verschillende landen.

De conferentie werd georganiseerd door Smart Hub Vlaams-Brabant en flanders.healthTech samen met DSP Valley, flanders.bio, MedTech Flanders, BioWin, imec, Antleron, VIB en EIT Health.

Hoe Europa kmo's een extra duw in de rug wil geven

Dat kmo’s de motor van de Europese economie én welvaart doen draaien, is een understatement. Maar liefst 99% van alle bedrijven in de EU is een kleine of middelgrote onderneming. Samen stellen ze meer dan 90 miljoen mensen tewerk, goed voor twee derde van de Europese jobs in de privésector. Om nog maar te zwijgen over hun innovatieve slagkracht. 

Het hoeft dus niet te verbazen dat de Europese Commissie een heuse strategie heeft uitgewerkt om het kmo-weefsel verder te versterken. Die werd gepubliceerd op 10 maart 2020, net voor de COVID-19-pandemie losbarstte. Sindsdien hield het coronavirus niet alleen stevig huis in onze maatschappij, maar ook in de bedrijfswereld.

Dat de Commissie haar kmo-strategie dit jaar zou actualiseren om de veerkracht van kmo’s een boost te geven, stond dan ook in de sterren geschreven.


Lutgart SpaepenLutgart Spaepen, consortiumleider bij Enterprise Europe Network Vlaanderen, licht toe hoe Enterprise Europe Network een cruciale rol speelt in de uitvoering van de strategie en de ondersteuning van kmo’s.

Gepubliceerd op 17 november 2021

 

Lees hier het volledige interview.

 

Europees markttoezicht 2.0 hoe nieuw rechtskader Europese markt beschermt

Maar liefst driekwart. Dat is het aandeel van goederen in de handel binnen de EU volgens de recentste cijfers van de Europese raad. Nog straffer, zowat 1 biljoen euro aan consumentenproducten doorkruist jaarlijks de interne markt. Vermijden dat daar onveilige exemplaren tussen zitten, is een huzarenstuk. Daarom verscherpte de EU de regels voor markttoezicht en productveiligheid met een nieuw rechtskader. Dat is sinds 16 juli 2021 volledig van toepassing. Want goeie afspraken maken goeie vrienden.

Dat markttoezicht een heet hangijzer is, blijkt uit de cijfers. Volgens het recentste verslag van de Europese Commissie over haar ‘Rapid Alert System’, signaleerden Europese autoriteiten 2.243 onveilige producten in 2019. Een stijging van 10% tegenover het jaar daarvoor en een toename van liefst 63% sinds 2015.

Lutgart Spaepen

 

Hoe de nieuwe regels voor markttoezicht de Europese autoriteiten nóg alerter maken? Dat licht Lutgart Spaepen, consortiumleider bij Enterprise Europe Network Vlaanderen, toe.

Gepubliceerd op 21 oktober 2021

 

Lees verder

Internationale zakenpartners vinden: zo doet u dat!

Wie alles alleen doet, telt de resultaten op. Wie samenwerkt, vermenigvuldigt ze.

Door internationale partnerships te sluiten, kunnen Vlaamse bedrijven efficiëntiewinst boeken, nieuwe expertise aan boord halen, andere markten aanboren enz. Maar de juiste buitenlandse handels- of innovatiepartner vinden, voelt soms als zoeken naar een naald in een hooiberg. Dan loont het om aan te kloppen bij het Enterprise Europe Network, dat kmo’s ondersteunt om kennis, innovatieve ontwikkelingen en mensen samen te brengen over grenzen heen.

foto Els Van der Burght

“Ook in tijden van social distancing en beperkte zakenreizen draait onze partnerwerking op volle toeren”, verzekert Els Van der Burght, adviseur Enterprise Europe Network Vlaanderen bij VLAIO. In tandem met collega Peter Jaspers, verantwoordelijke Enterprise Europe Network Vlaanderen bij FIT, zet ze de mogelijkheden voor uw bedrijf op een rij.

Gepubliceerd op 28/09/21

 

Lees verder

Peer to Peer Growthbooster

Lieselot

Door Lieselot Tanghe, stagiaire Enterprise Europe Network Vlaanderen

Gepubliceerd op 13/09/21

 

 

Beloftevolle ondernemers willen vaak groeien en internationaliseren. Dat is logisch, want internationaal gaan brengt ook veel voordelen met zich mee. Maar het is daarom niet gemakkelijk. Het kan zijn dat je de juiste partners niet vindt of dat je niet weet hoe je je buitenlands doelpubliek moet aanspreken. Je kunt verschillende obstakels tegenkomen wanneer je wilt uitbreiden naar Europa of de rest van de wereld en je moet weten hoe je ze kunt overwinnen.

En daar komt het Enterprise Europe Network bij kijken. Experten van Enterprise Europe Network  helpen namelijk scale-ups en start-ups om internationaal door te breken.

Op 7 en 8 september organiseerde het Enterprise Europe Network voor de derde maal Peers4Growth. Peers4Growth is een internationaal ‘peer learning’-event waarbij scale-ups uit verschillende sectoren samenkomen om ervaringen te delen in een professioneel kader. Tijdens de interactieve workshop werden verschillende tools aangereikt om de ondernemers te helpen met hun groeiproces en maakten de scale-ups kennis met de diensten van Enterprise Europe Network waarmee ze internationaal kunnen groeien.

Iedere onderneming is uniek en iedere onderneming wordt geconfronteerd met andere uitdagingen. En dat is ook wat deze workshop zo interessant maakt. Er worden zoveel verschillende vragen, antwoorden en ervaringen gedeeld, dat je altijd wel iets bijleert uit een ander zijn verhaal. Zeker een aanrader als je even niet meer weet hoe je verder kunt groeien.

Bij het Enterprise Europe Network kan je terecht met al je vragen over de Europese regelgeving en financiering, bedrijvencontacten, transnationale projecten en nog veel meer.

BREXIT: Nieuw tijdschema voor de invoering van grenscontroles: Britse importvereisten worden van kracht vanaf 1 januari 2022!
fotot Annemie Hautekiet

Door Annemie Hautekiet, adviseur bij Enterprise Europe Network Vlaanderen

Gepubliceerd op 14 september 2021

Op dinsdag 14 september heeft de Britse regering een nieuw tijdschema vastgelegd voor de introductie van volledige invoercontroles voor goederen die vanuit de EU naar het VK worden geïmporteerd.

De nieuwe deadlines die door de Britse regering als "pragmatisch" worden omschreven, zullen bedrijven meer tijd geven om zich voor te bereiden op deze controles, die in de loop van 2022 zullen worden ingevoerd.

Dit laatste besluit vervangt de vorige update die op donderdag 11 maart van dit jaar werd aangekondigd.

Hieronder vindt u de nieuwe deadlines die op dinsdag 14 september 2021 zijn aangekondigd:

  • De vereisten voor voorafgaande kennisgeving van sanitaire en fytosanitaire (SPS)-goederen, die op 1 oktober 2021 zouden worden ingevoerd, worden nu ingevoerd op 1 januari 2022.
  • De nieuwe eisen voor uitvoercertificaten, die op 1 oktober 2021 zouden worden ingevoerd, worden nu op 1 juli 2022 ingevoerd.
  • Fytosanitaire certificaten en fysieke controles op SPS-goederen in grenscontroleposten, die op 1 januari 2022 worden ingevoerd, worden nu op 1 juli 2022 ingevoerd.
  • Invoerveiligheidsaangiften zijn verplicht vanaf 1 juli 2022 in plaats van 1 januari 2022. Zoals eerder aangekondigd, worden volledige douaneaangiften en -controles ingevoerd op 1 januari 2022.

Bronnen: 

Agility and Resilience in times of crisis: yes, we can!
Lutgart Spaepen

By Lutgart Spaepen, coordinator Enterprise Europe Network Vlaanderen 
Posted on 20/4/21

 

"Never waste a crisis", it is sometimes said. The Enterprise Europe Network experienced this first-hand when the coronavirus took hold of the world. We made changes at lightning speed to keep our professional Network active. And the results were impressive! Entrepreneurs did not feel abandoned. Supporting and connecting people, even at the height of the storm: this is the strength of our Network!

Continue reading

Eerste hulp bij intellectuele eigendom

brittInterview door Britt Monten, stagiaire Enterprise Europe Network Vlaanderen
Gepubliceerd op 15/03/21

 

Intellectuele eigendomsrechten zijn cruciaal in een kenniseconomie en zeker voor bedrijven die internationale ambities hebben. Annemie Hautekiet, IPR-ambassadeur voor de IP-Helpdesk Europa (IPR staat voor Intellectual Property Rights) van Enterprise Europe Network Vlaanderen, weet er alles van en zorgt ervoor dat bedrijven weten welke bescherming ze nodig hebben.

Zowel bij innoveren als bij internationaliseren speelt intellectuele eigendom (IE) een belangrijke rol. “Wanneer een bedrijf wil internationaliseren moet er een bepaalde kennis zijn van de intellectuele eigendom, want de IE-rechten zijn regionaal geregeld.”, aldus Annemie Hautekiet. Dat is precies waar Enterprise Europe Network Vlaanderen mee kan helpen.

Lees verder

Hydro Volta tackelt drinkwatertekort met Europese steun

waterkraanDe visie van Hydro Volta is er niet naast: het globale drinkwaterprobleem oplossen op een duurzame manier. Hoe ze dat willen doen? Met hoogtechnologische hybride containers die zeewater en brak water efficiënt ontzilten. “Het gaat om een potentiële markt van 20 miljard euro”, zegt George Brik, general manager bij Hydro Volta. “Dan kan je niet met kleine stappen vooruitgaan, maar moet je meteen hoog mikken. En dat kan enkel via EIC Accelerator.” Met succes: de Leuvense start-up haalde 2,3 miljoen euro steun binnen.

Lees hier het interview met George Brik, general manager bij Hydro Volta.

Gepubliceerd op 03/03/21.

De Brexitveerkrachtsubsidie

fotot Annemie Hautekiet

Door Annemie Hautekiet, adviseur Enterprise Europe Network Vlaanderen
Gepubliceerd op 17/02/21De zucht van opluchting die volgde op het nieuws “er is een deal!”, was misschien toch een beetje voorbarig. Zelfs met een deal, is de impact voor de bedrijven, en zeker bij de Vlaamse kmo’s, bijzonder groot. In veel gevallen moet de kmo immers op zoek naar nieuwe markten om het verloren marktaandeel te compenseren, of naar nieuwe manieren om de competitiviteit te verhogen.

De Vlaamse Brexitveerkrachtsubsidie, een subsidie waarop Vlaamse kmo’s een beroep kunnen doen als zij getroffen worden door de Brexit, is dan ook geen overbodige luxe. Waarop komt de veerkrachtsubsidie in het kort neer: kmo’s kunnen tot maximaal 50.000 euro steun aanvragen om enerzijds gespecialiseerd extern advies in te huren voor de heroriëntering van hun businessplannen en anderzijds ook een stuk hun eigen personeelskosten bij die heroriëntering te vergoeden. Pas op: het aandeel van de eigen kosten kan nooit groter zijn dan die van de externe dienstverlener of consultant.

De veerkrachtsubsidie kan aangevraagd worden via www.vlaio.be/brexitveerkracht. Daar vind je ook alle voorwaarden van deze subsidiemogelijkheid.


Worstel je zelf met vragen over de Brexit of wil je meer weten over de Brexitveerkrachtsubsidie: wij staan voor je klaar op brexit@vlaio.be.

Enterprise Europe Network Vlaanderen op de Exportbeurs 2021

brittDoor Britt Monten, stagiaire Enterprise Europe Network Vlaanderen
Gepubliceerd op 12/02/21

 

Op 9, 10 en 11 februari 2021 vond de virtuele B2B Exportbeurs van Flanders Investment & Trade (FIT) plaats. Hét evenement voor Vlaamse bedrijven die internationale ambities hebben. Tijdens deze driedaagse virtuele beurs konden de virtuele beursstanden van ruim 50 exposanten bezocht worden én daarnaast konden de bezoekers ook één-op-één-gesprekken voeren met 100 FIT-experten en exposanten die klaar stonden voor het beantwoorden van al hun vragen. Verder waren er ook tal van seminaries en workshops, waaronder ook 3 webinars van Enterprise Europe Network Vlaanderen over uiteenlopende thema’s, zoals de toegang tot Europese financiering, duurzame economie en het Access2Markets-portaal.

Klik op onderstaande links en lees meer:


De virtuele Exportbeurs was een aangename manier om bij te leren over uiteenlopende thema’s en het is dus zeker aan te raden om bepaalde infosessies opnieuw te bekijken. Hopend op een fysiek evenement de volgende keer, kunnen we stellen dat deze editie ook zeker geslaagd was.

Disclaimer

De informatie en meningen in deze blog zijn die van de auteur(s) en geven niet noodzakelijk de officiële mening van de Europese Unie weer. Noch de instellingen en organen van de Europese Unie, noch enige persoon die namens hen handelt, kan verantwoordelijk worden gehouden voor het gebruik van de daarin opgenomen informatie.

Enterprise Europe Network, FIT en VLAIO verlengen Samenwerking!

“Never change a winning team.” Het is misschien een dooddoener, maar daarom niet minder waar. Al zeven jaar vertegenwoordigen FIT en Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) het Enterprise Europe Network mee in Vlaanderen. Begin dit jaar vernieuwde dit triumviraat zijn samenwerking voor nog eens 3,5 jaar. 

Sinds de start van het partnerschap in 2015 is er op socio-economisch vlak veel veranderd. Brexit, corona, de aangescherpte strijd tegen klimaatverandering: het zijn maar enkele globale tendensen die onder meer de digitalisering versnellen en almaar innovatievere technologische ontwikkelingen in de hand werken. Dat deze context een aangepaste aanpak vereist om kmo’s te ondersteunen, is zonneklaar.

foto Peter Jaspers

Peter Jaspers, verantwoordelijke Enterprise Europe Network Vlaanderen bij FIT, geeft tekst en uitleg.

Lees hier het volledige interview.

Gepubliceerd op 2 maart 2022.

S-Biomedic haalt European Innovation Council Fund binnen

LieselotDoor Lieselot Tanghe, stagiaire Enterprise Europe Network Vlaanderen

Gepubliceerd op 23 november 2021

 

In 2019 kwam S-Biomedic bij Magali Parent terecht met enkele vragen over het European Innovation Council (EIC)-programma. In 2021 haalden ze niet enkel een subsidie binnen van €1,3 miljoen, maar ontvingen ze ook een investering van €1 miljoen. Wie zijn ze? En hoe zijn ze zo ver gekomen? Magali Parent, Vlaams National Contact Point voor het EIC, legt ons uit hoe ze S-Biomedic heeft begeleid binnen het EIC-programma.

Lees hier het interview met Magali Parent.

Het Brexithelpdeskteam bestrijdt Brexitgroeipijnen

foto Ilke BlikiInterview met Ilke Bliki, Brexitcoördinator Flanders Investment & Trade en Enterprise Europe Network Vlaanderen

Gepubliceerd op 20 mei 2021

Drie maanden na het fel bediscussieerde handelsakkoord tussen de EU en het VK draait het Brexithelpdeskteam nog altijd op volle toeren. Via dit kanaal ondersteunen FIT en VLAIO Vlaamse ondernemers met vragen over de impact van de Brexit. En dat is nodig volgens Brexitcoördinator Ilke Bliki, want de mist is nog lang niet opgetrokken.

Feiten & cijfers

  • FIT richtte het Brexit-helpdeskteam eind 2018 op.
  • Kort daarna sprong VLAIO via het Enterprise Europe Network mee op de kar, eerst in de backoffice en sinds eind 2020 volledig operationeel.
  • Intussen werden drie extra medewerkers aangeworven om de helpdesk mee te bemannen, wat het totaal op zes brengt. Dit team wordt occasioneel bijgestaan door experts van VLAIO, FIT of andere Vlaamse overheidsinstanties.
  • Het helpdeskteam beantwoordde al meer dan 600 vragen, waarvan zo’n 250 sinds 24 december 2020, wanneer het handelsakkoord tussen de EU en het VK werd gesloten.

Lees hier het interview met Ilke Bliki.

Brexit en de Vlaamse ondernemers

brittDoor Britt Monten, stagiaire Enterprise Europe Network Vlaanderen
Gepubliceerd op 18/3/21De Brexit is geen nieuwtje meer, maar toch zijn er veel bedrijven die nog met vragen zitten omtrent het topic. Ilke Bliki, Brexitcoördinator van Flanders Investment & Trade en Enterprise Europe Network Vlaanderen, heeft een stevige kennis van de Brexit en helpt bedrijven dan ook dagelijks met al hun Brexitvragen.

Lees verder

Succesvolle matchmaking op “Life on Chip” 2021!

foto Anne Depre

Door Anne Depré
Gepubliceerd op 9 maart 2021

 

 

De derde editie van de conferentie “Life-on-Chip - Exploring the Convergence in Health Technologies” ging dit jaar – om evidente redenen – volledig virtueel door en lokte net geen 400 deelnemers.

Dit jaar stond de conferentie in het teken van innovaties in de life sciences en kruisbestuivingen met andere technologieën zoals micro- en nanotechnologie, artificiële intelligentie, design thinking, robotica, nieuwe productietechnologieën en big data. Deze technologieën hebben grote gevolgen gehad in alle bedrijfssectoren, maar hebben misschien wel de grootste impact op de health en life sciences.

Tijdens de ‘Life-on-Chip’ conferentie organiseerde het Enterprise Europe Netwerk Vlaanderen een matchmaking event. Doel: bedrijven, kenniscentra én pioniers in dit domein stimuleren tot samenwerking om te komen tot nieuw cross-over oplossingen in de zorg.  Deze virtuele editie was een topeditie! We noteerden een record van 368 afspraken tussen bedrijven, uit 31 verschillende landen.

De conferentie werd georganiseerd door Smart Hub Vlaams-Brabant met flanders.health (DSP Valley, flanders.bio en MedTech Flanders), BioWin, imec, Antleron, VIB, Leuven.Inc en EIT Health.

 

Vlaanderen ondersteunt ondernemers met Brexitkopzorgen
Lutgart Spaepen

Op 15 februari verscheen een interview met Lutgart Spaepen, directeur Enterprise Europe Network Vlaanderen in de Fokus Business Guide, een bijlage van de Standaard.

Het Verenigd Koninkrijk is begin dit jaar uit de EU gestapt. Zeker voor ondernemers die handeldrijven met de Britten heeft dat verstrekkende en soms onverwachte gevolgen. Gelukkig staat de Vlaamse overheid ondernemers met raad en daad bij. Zo is er het Brexitteam, een team van experts dat instaat voor de adviesverlening, de Brexithelpdesk: 1 contactpunt: brexit@vlaio.be, waar je als ondernemer terecht kan met al je vragen en de Brexit veerkrachtsubsidie, financiële steun voor bedrijven die direct of indirect getroffen zijn door de Brexit.

Klik hier en lees het volledige artikel!
 

krantenartikel