ERA-NET-projecten (European Research Area Networks)

Laatste revisiedatum: 27/04/2020

Wat houdt de maatregel in?

Via ERA-Net (European Research Area Networks) tracht de Europese Commissie (EC) de samenwerking en coördinatie tussen de verschillende financieringsprogramma’s voor onderzoek- en innovatie van de EU-lidstaten en de geassocieerde landen te bevorderen en zo bij te dragen tot de realisatie van de Europese onderzoeksruimte (European Research Area, ERA).

De deelnemers aan de ERA-Net-projecten zijn overheidsorganisaties die verantwoordelijk zijn voor de financiering en/of het beheer van onderzoeksprogramma’s op nationaal of regionaal niveau (ministeries, agentschappen, ...). Ook het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) neemt deel aan verschillende projecten waarbij ondernemingen financieel kunnen worden ondersteund.

Afhankelijk van de ‘generatie’ van ERA-Net ondersteunt de EC de coördinatie of geeft ze rechtstreekse steun aan de projecten zelf. In 2014 ging, onder Horizon 2020, een nieuwe vorm van ERA-Net van start, meer bepaald de ERA-Net Cofund projecten, met een combinatie van steun aan coördinatie en top-up.

Meer gedetailleerde info over deze steunmaatregel vindt u rechtstreeks in de Subsidiedatabank van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.