Erasmus for Young Entrepreneurs zit in de lift

  • 18 januari 2019

Het alom geprezen Erasmusprogramma biedt studenten al meer dan 30 jaar de kans om buitenlandse ervaringen op te doen aan tal van Europese universiteiten en hogescholen. Wat minder mensen weten, is dat er ook een Europees uitwisselingsprogramma voor jonge ondernemers bestaat. “Een formule waar zowel beginnende als ervaren ondernemers baat bij hebben”, zegt Hajar Zamouri van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

De Europese Commissie riep exact tien jaar geleden Erasmus for Young Entrepreneurs (EYE) in het leven. Het concept: beginnende ondernemers trekken voor één tot zes maanden naar een andere EU-lidstaat om er bij een succesvol bedrijf ervaring en kennis op te doen. “Op die manier verwerven ze de nodige vaardigheden om later zelf een kmo te runnen”, legt Hajar Zamouri uit.

EEN INTERNATIONALE WIN-WIN

Hajar Zamouri: “De uitwisseling is niet alleen voordelig voor ‘nieuwe’ ondernemers, maar ook voor de ontvangende bedrijven. Zij profiteren immers van de verfrissende blik van een gemotiveerde nieuwe ondernemer op hun bedrijfsvoering.

Mogelijk kan hij of zij met gespecialiseerde vaardigheden of kennis een productieve aanvulling zijn voor gebieden waar de gastondernemer minder sterk staat. Bovendien krijgen ze de gelegenheid om met buitenlandse partners samen te werken en over nieuwe markten te leren. De meeste ontvangende ondernemers hebben zulke goede ervaringen dat ze besluiten om later andere nieuwe ondernemers te ontvangen. Ons land doet het daarbij vooral goed als EYE-bestemming.”

TESTIMONIAL ADRIAAN DE BOLLE (IT-SPECIALIST)

Sinds 2009 maakten meer dan 11.000 beginnende ondernemers al gebruik van het EYE-programma om zich over de grenzen heen klaar te stomen voor hun eigen business. Een van hen is Adriaan De Bolle. Hij loopt tot eind januari 2019 mee bij een Nederlands bedrijf in Utrecht.

Adriaan De Bolle studeerde in 2016 af als chemisch ingenieur aan de KU Leuven. Na een eerste werkervaring bij een multinational in de gezondheidssector, besloot hij het begin vorig jaar over een andere boeg te gooien.

Van op de eerste rij

“Als selfmade IT-specialist voelde ik dat de markt voor digitale platformen en applicaties voldoende mogelijkheden biedt om zelf iets op te starten”, zegt Adriaan De Bolle. “Maar naast een goed idee moet je ook over de nodige skills in bedrijfsmanagement beschikken. Om aan die voorwaarde te voldoen, koos ik voor de formule van het EYE-programma: een ervaren ondernemer toont je al doende de ins en outs van het vak, en je leert intussen de zakencultuur van een ander EU-land kennen.”

De ideale match

Adriaan De Bolle: “Zodra mijn aanvraagformulier en bijbehorend businessplan werden aanvaard, ging ik op zoek naar een geschikte match tussen de duizenden Europese gastondernemers. Ik kwam al snel uit bij Graaggedaan.nl, een commercieel platform voor bakkers, slagers en andere kleinhandelaars in Nederland. De zaakvoerder hapte toe en begin augustus 2018 trok ik naar Utrecht voor een avontuur van zes maanden.”

Klaar voor de toekomst

Adriaan De Bolle: “Bij Graaggedaan.nl nam ik meteen deel aan een uitdagend technisch project, ideaal om de programmeertaal voor een digitaal platform onder de knie te krijgen. Tegelijk stak ik veel op van het salesteam, want dat was voor mij nieuw terrein: hoe verkoop je je product of dienst? De Nederlandse doe-cultuur werkt daarbij heel aanstekelijk en inspireerde me om ook voor mijn eigen project (www.unblnd.com) terug naar de essentie te gaan. Mijn oorspronkelijke businessplan is nu afgeslankt, maar heeft een sterkere basis."

MEER WETEN OVER ERASMUS FOR YOUNG ENTREPRENEURS?

Surf naar www.erasmus-entrepreneurs.eu of neem contact op met Hajar Zamouri van het Agentschap Innoveren & Ondernemen via 03 260 87 32 of hajar.zamouri@vlaio.be.