Europa geeft u nieuwe kansen

  • 16 augustus 2018

Bent u binnenkort een kersverse zaakvoerder, bent u dat onlangs geworden, of wil u nieuwe markten aanboren, dan biedt Europa u een unieke kans. Net als studenten kan u een Erasmusprogramma volgen, maar dan bij een succesvolle sectorgenoot in het buitenland. Dat levert pakken waardevolle ervaring op die uw eigen ondernemingssucces aanzienlijk vergroot. Omgekeerd kan u als ervaren gastbedrijf uw expertise delen met nieuwe ondernemers uit heel Europa en zo hun internationale groei boosten.

Erasmus for Young Entrepreneurs (EYE) bestaat al sinds 2009. Tot voor kort beperkte het programma zich grotendeels tot grensoverschrijdende uitwisselingen binnen de 28 EU-lidstaten. Maar daar komt verandering in, met Erasmus for Young Entrepreneurs (EYE) Global. Zo behoren nu eveneens Israël, Singapore en de VS tot de mogelijkheden.

Doe wereldwijd ervaring op

Met EYE Global wil Europa zijn ondernemers ook een verrijkend verblijf aanbieden bij kleine en middelgrote ondernemingen van buiten de Europese grenzen. Tijdens de pilootfase, waarin het project zich momenteel bevindt, kunnen ambitieuze Europeanen tot 3 maanden lang aan de slag bij een bedrijfseigenaar of -manager uit de VS (staten New York en Pennsylvania), Israël en Singapore. Een samenwerking met een Europees bedrijf kan tot 6 maanden duren. De EU dekt daarbij een deel van de reiskosten, bijvoorbeeld 800 euro voor de VS en Singapore, en 600 euro voor Israël. Tegelijk kent ze een maandelijkse verblijfsvergoeding van 1.000 euro toe. Maar EYE Global biedt u nog veel meer dan deze financiële ondersteuning.

Onbetaalbare troeven

Zowel bij het normale EYE-programma als EYE Global krijgt u als nieuwe ondernemer ervaring, advies en on-the-jobtraining van een kmo die uw traject al met veel succes aflegde. Unieke kennis, die helpt om een businessidee verder uit te bouwen of om uw eigen bedrijf straks succesvol op te starten.

Bestaat uw onderneming al een poos en wil u internationaal groeien, dan geeft deze buitenlandse ervaring u dé kans om potentiële partners te vinden. Tegelijk leert u zo ter plaatse de markt kennen. U kan immers mee op businesstrip gaan, incubatoren bezoeken, deelnemen aan pitchsessies enzovoort.

Heeft u zelf een ondernemer uit een ander Europees land te gast, dan wint u eveneens bij de samenwerking. Want ongetwijfeld brengt hij gespecialiseerde skills en kennis mee. Met zijn frisse blik op uw zaak reikt hij mogelijk nieuwe ideeën aan. Met deze persoon onder uw vleugels leert ook u bij over buitenlandse markten en smeedt u tegelijk internationale partnerships.

Wie weet, leidt dit tijdelijke verblijf zelfs tot duurzame zakenrelaties, waarbij jullie samenwerken in een joint venture, elkaar oplossingen leveren enzovoort. De kansen liggen er, aan jullie om ze te grijpen.

Voor prille ondernemers en ervaren toppers

Wanneer u als jonge zaakvoerder (in spe) wil deelnemen aan EYE (Global), is het cruciaal dat u permanent in de EU verblijft. Verder heeft u vergevorderde plannen om een bedrijf te starten, met een stevig businessplan. Of richtte u uw onderneming minder dan drie jaar geleden op. Als gastondernemer moet u een ervaren en succesvolle eigenaar of manager zijn van een zaak die minstens drie jaar bestaat en actief is in een van de deelnemende landen. Een persoon vol motivatie om kennis te delen én uit te wisselen.

Zorgvuldige selectie, voor een topmatch

Zowel de nieuwe ondernemingen als de gastbedrijven worden geselecteerd door EYE (Global)-organisaties, zoals een starterscentrum, incubator of overheidsinstantie. Bij hen dient u dus online uw aanvraag tot deelname in. In Vlaanderen kan u hiervoor terecht bij het VLAIO.

Geef als jonge ondernemer uw cv mee, en benadruk apart uw relevante skills, ervaring, opleiding, talenkennis, sector en motivatie. Voeg ook het businessplan voor uw eventuele nieuwe zaak toe, net als een boeiend werk- of leerplan dat u met de ervaren eigenaar of manager wil realiseren.

Toon als gastonderneming uw sterke trackrecord aan en bewijs dat uw activiteit relevante leerkansen biedt. Geef uw cv mee, en licht zeker uw talenkennis en motivatie toe.

Op naar een vruchtbare samenwerking

Mag u deelnemen, dan krijgt u als jong bedrijf eventueel een match met iemand uit uw land van voorkeur voorgesteld. Maar u kan ook zelf een ervaren zaakvoerder zoeken in een databank. Dan regelen jullie respectievelijke EYE (Global)-organisaties de eerste contacten.

Vergeet de voorbereiding niet. Bedenk goed wat jullie samen zullen doen om welke doelstellingen te bereiken en zet dat op papier. Wordt ook dat plan goedgekeurd, dan moet u als bezoeker enkel nog de nodige visa en buitenlandse verzekeringen regelen, begeleid door uw EYE Globalorganisatie. Jullie ondertekenen ook alle twee enkele overeenkomsten met EYE (Global).

Daarna kan jullie boeiende samenwerking definitief starten. EYE (Global) blijft jullie ondersteunen en contact houden om te polsen of alles zoals gewenst verloopt, en om de ervaringen te evalueren.

KLAAR VOOR EEN INTERNATIONAAL ONDERNEMINGSBAD?

Met het EYE Global-programma, dat loopt van 2018 tot 2020, wil Europa maar liefst 120 uitwisselingen mogelijk maken. Daarnaast loopt het normale Erasmus For Young Entrepreneurs onverminderd door.

Wil u deelnemen en zo unieke ondernemerservaring opdoen of doorgeven? Neem dan vandaag nog contact op met Hajar Zamouri bij VLAIO, via hajar.zamouri@vlaio.be.

Meer over het Erasmus for Young Entrepreneurs-programma, ook de Global-versie, leest u op www.erasmus-entrepreneurs.eu.