België en Zweden: samenwerken aan innovatie voor de industrie

  • 15 september 2017

Om te blijven meespelen op de wereldmarkt moet de Europese industrie digitaliseren. Daar gelooft de EU bijzonder sterk in. Tal van lidstaten slaan dan ook de handen in elkaar, om er samen werk van te maken. Neem bijvoorbeeld Zweden en België, die hun bedrijven stimuleren om samen innoverende R&D-projecten te realiseren. Vandaar het nieuwe Swedish-Belgian Innovation Initiative (SBII).

Industrie is een van de belangrijkste pijlers van de Europese economie. De productiesector telt in de EU maar liefst 2 miljoen bedrijven, goed voor 33 miljoen jobs en 60% van de Europese productiviteitsgroei. Dat zijn knappe cijfers. Maar het kan nog beter, als onze industriële bedrijven ten volle meestappen in de nieuwe industriële revolutie van de digitalisering. Technologieën zoals Internet of Things (IoT), cloudservices, analyse van big data, robotica en 3D-printing, maken immers de digitale factory mogelijk. Daarin verloopt de productie efficiënter dan ooit, tegen dezelfde kost én zonder kwaliteitsverlies. Tegelijk kunnen bedrijven er bijzonder vernieuwende producten en diensten mee ontwikkelen.

Revolutie is de enige weg

Niet deelnemen is geen optie, want dan dreigen onze maakbedrijven van het wereldtoneel te verdwijnen. Bovendien kan de digitalisering hen nog tot 2021 jaarlijks meer dan 110 miljard euro extra inkomsten opleveren, volgens Duitse ramingen. Maar dan moeten de Europese ondernemers wel alle kansen grijpen die de technologie biedt. Niet alleen Europa zelf stimuleert hen daartoe volop, ook tal van lidstaten maken er werk van. Zoals Zweden en België, via het Swedish-Belgian Innovation Initiative (SBII).

Let’s innovate together

Zweden en België, het lijkt misschien een ongewone match, maar niets is minder waar. Niet alleen omdat we dezelfde uitdagingen het hoofd moeten bieden, maar ook omdat vele grote bedrijven die in Vlaanderen actief zijn, Zweedse roots hebben. Denk maar aan autofabrikant Volvo of Atlas Copco, een wereldleider in productiviteitsoplossingen. Met het SBII willen de Belgische en Zweedse overheden het aantal innovatieve, marktgerichte R&D-projecten tussen bedrijven uit hun beide landen aanzienlijk opdrijven. Daarvoor brengen ze zo veel mogelijk multinationale ondernemingen, kmo’s en onderzoekers van universiteiten en andere instellingen uit België en Zweden met elkaar in contact, om ze tot samenwerking te stimuleren. Zweden is hiermee alvast niet aan zijn proefstuk toe. Een soortgelijk initiatief met innoverende ondernemers uit Zwitserland leidde op 3 jaar tijd tot maar liefst 30 samenwerkingsprojecten, die in totaal 38 miljoen euro waard waren. De verwachtingen voor het nieuwe Belgisch-Zweedse initiatief zijn dus hoog.

Unieke kans om partners te vinden

Begin volgende maand vindt het eerste evenement van het SBII plaats: een grote conferentie en een matchmakingevent over Digitization of the Future Industry, mee georganiseerd door Enterprise Europe Network Vlaanderen in Brussel. Het gebeuren geeft kmo’s en onderzoekers de kans om hun markgeoriënteerde R&D-ideeën te pitchen voor een publiek van multinationale marktspelers. Tegelijk kunnen die laatste hun ervaringen en verwachtingen delen met de kleinere bedrijven en met overheidsinstellingen die hun sector reguleren.

Financiële ruggensteun door Europa

Tijdens de conferentie krijgen innovatieve bedrijven en onderzoekers ook informatie over Europese subsidieprogramma’s, die hun gezamenlijke projecten kunnen helpen financieren. Zo lanceren Zweden, België en Zwitserland samen een oproep aan R&D-gedreven kmo’s, multinationals en onderzoekers, om een financieringsaanvraag voor hun gemeenschappelijk project in te dienen bij EUREKA. Dit initiatief van regio’s en lidstaten met steun van de EU subsidieert internationale, marktgerichte research, voor de ontwikkeling en commercialisering van vernieuwende producten, processen en diensten. De call staat open voor alle R&D-ideeën, maar focust toch vooral op de projecten rond additive manufacturing (bv. de ontwikkeling van metaalpoeders voor 3D-printing), de digitalisering van de industrie (bv. geavanceerde productietechnieken) en levenswetenschappen (bv. De ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins, e-Health).

Vind de juiste financiering voor uw project

U kan op drie manieren EUREKA-ondersteuning aanvragen:

1. door uw project te laten opnemen in een grensoverschrijdend EUREKA-project;

2. via een van de clusterorganisaties van EUREKA;

3. door een beroep te doen op het EUROSTARS-innovatieprogramma dat mee door EUREKA in het leven is geroepen.

Elk consortium met onafhankelijke partners uit minstens twee van de landen België, Zweden en Zwitserland komt in aanmerking. De drie financieringsopties volgen wel elk een eigen indieningsprocedure. Voor opname in een internationaal EUREKA-project en voor steun via EUROSTARS moet u bijvoorbeeld eerst een kwaliteitslabel van EUREKA aanvragen.

Voor meer info over de te volgen procedures kan u terecht bij het Agentschap Innoveren & Ondernemen. Daar krijgt u ook advies over welke optie u het best kiest, en over de verplichte ingrediënten in uw aanvraag om kans te maken.

START VANDAAG NOG UW SUBSIDIEAANVRAAG

Wil u financiering aanvragen voor een innovatief R&D-project met Zweedse of Zwitserse partners, neem dan vandaag contact via lutgart.spaepen@vlaio.be van het Enterprise Europe Network Vlaanderen, want de deadline van de call ligt al op 19 januari 2018. U krijgt dan ook een uitnodiging voor het SBII-evenement.