Werk samen met digitaal Taiwan, via Europese clusters

  • 15 september 2017

Zakendoen met het verre Taiwan lijkt misschien een moeilijk haalbare kaart. Toch loont dit meer dan de moeite voor onder meer onze innoverende IT-bedrijven en producenten van digitale content. Taiwan is immers een absolute wereldleider op het vlak van ICT, een sector waarin ook Vlaanderen veel te bieden heeft.

In 2016 exporteerde Vlaanderen in totaal voor 631,82 miljoen euro naar Taiwan. Dat betekent weliswaar een terugval van 16,3% in vergelijking met 2015, maar de uitvoer daalt niet in alle sectoren. Bepaalde Vlaamse bedrijven exporteerden de laatste jaren net steeds meer naar dit eiland in het Verre Oosten. En als we het slim aanpakken, liggen er Vlaamse bedrijven nog vele kansen te wachten.

Digitale reus

Taiwan is een van die hoogtechnologische, Aziatische landen waar de ontwikkeling van digitale technologie de voorbije jaren een ongekend hoge vlucht nam. Zo is het een voortrekker in de ontwikkeling en productie van (mobiele) computer- en communicatiemiddelen, en in het vervaardigen, verpakken en testen van halfgeleiders. Een alsmaar sterker gevraagd product, bijvoorbeeld door de opkomst van het Internet of Things. De Taiwanezen zijn zelf ook sterke IT-gebruikers. Volgens de Taiwanese ngo Institute for Information Industry heeft 85% onder hen een internetverbinding voor thuisgebruik, 80% een digitale tv en 66% een smartphone. Veel consumenten gamen er ook, in 72% van de gevallen op een mobiel toestel. Iets meer dan de helft onder hen  betaalt bovendien voor onlinegames. Geen wonder dat Taiwan zeer hoog prijkt in de omzetrankings van Google Play en iOS App Store.

Kansen in overvloed

Al die IT-activiteiten bieden veel opportuniteiten voor Vlaamse software- en service-integrators. Zo hebben Taiwanese bedrijven nood aan clouddiensten voor het beheren en beveiligen van big data, aan software om het Internet of Things te realiseren, aan apparatuur om halfgeleiders te maken, aan designs of ontwerptools voor chips en heel wat intellectual properties voor de modernste elektronica. Verder tonen de grote Taiwanese IT-gebruikers een enorme honger naar nieuwe digitale diensten. Dat Taiwan leidinggevend wordt in games, digitale animatie en e-learning, is zeer reëel. Ook Vlaamse bedrijven moeten op die trein springen met software en digitale content voor Taiwanese broadcasters, mobiele en internetplatformen en multimediabedrijven.

Alleen: hoe bereikt u hen?

Door samen te werken met andere kmo’s, onderzoeksorganisaties, overheden en financiële actoren binnen een internationaal clusterprogramma. Dat maakt het veel makkelijker om internationale contacten te leggen. Bovendien bereiken ondernemingen zo de kritische massa en wereldklasse die nodig zijn om blijvend mee te spelen op de mondiale markt. Als lokale onderneming hoeft u daarvoor niet rechtstreeks deel uit te maken van een internationale cluster. U kan ook toetreden tot een nationaal samenwerkingsverband, zoals het Vlaamse DSP Valley die actoren uit de nanoelektronica groepeert. Deze organisatie neemt dan op haar beurt deel aan internationale clusterprogramma’s.

Europese inzet op clusters

Ook de EU gelooft sterk in de versterkende kracht van clusters. Ze zet er dan ook volop op in, om de innovatie – en dus ook de jobcreatie – binnen haar grenzen te bevorderen. Zo riep de unie onder meer het European Cluster Collaboration Platform in het leven. Dat stimuleert lokale clusters en bedrijven om deel te nemen aan Europese programma’s. Een topvoorbeeld van zo’n Europese samenwerking is Silicon Europe Worldwide, een alliantie van leidinggevende micro- en nano-elektronicaclusters binnen de EU. Deze organisatie brengt die dan op internationaal niveau samen en faciliteert contacten voor hun individuele IT-bedrijven.

Ontmoeting met de Taiwanese IT-sector

De ondersteuning van Silicon Europe Worldwide kan ook de toegang betekenen tot de Taiwanese markt. Zo organiseerde de alliantie eind juni nog drie bijzondere matchmakingdagen met de Taiwanese IT-sector, in samenwerking met onder meer het European Cluster Collaboration Platform en Enterprise Europe Network. Deze vonden plaats in het kader van de derde Industrial Dialogue tussen de Europese Commissie en Taiwan. Bedoeling van de dagen was om Europese en Taiwanese clusters en businessorganisaties maar ook individuele bedrijven, tot nieuwe samenwerkingen rond onder meer smart manufacturing, 5G en circulaire economie te brengen. Het EU-Taiwan Event On Industry of the Future (dagen 1-2) bracht IT-spelers uit de EU en Taiwan samen. Het Business Connection Forum (dag 3) stond ook open voor bedrijven uit andere sectoren. Want digitalisering heeft uiteraard een impact op tal van domeinen, zoals gezondheidszorg, mobiliteit en energie. Europese bedrijven die hierin willen innoveren, hebben de juiste Taiwanese technologie nodig. Internationale samenwerking via clusters kan sneller tot de ontwikkeling daarvan leiden.